Verkoeling

De zomer is officieel begonnen. Het seizoen om lekker veel tijd buiten door te brengen, maar hoe zorg je ervoor dat jouw huisdieren de warme dagen goed doorkomen? We geven graag wat tips!

Ten eerste, zorg voor voldoende vers water. Geef tenminste twee keer per dag vers water zodat het lekker koel(niet ijskoud) blijft.

Steeds vaker worden kleine knaagdieren gehouden in aquariums of terrariums. Doordat deze verblijven bijna volledig van glas zijn, loopt de temperatuur binnenin sneller op. Zorg er daarom voor dat het verblijf nooit in de zon staat en dat er voldoende ventilatie is in de kamer waar het geplaatst is.

Je kunt ervoor kiezen om tijdens de warme zomerdagen minder bodembedekking te gebruiken. Daarnaast zijn (gemalen)papierkorrels, houtsnippers en card bodembedekkers in dit geval wat koeler dan bijvoorbeeld katoen of zaagsel. Om het voor je huisdier aangenamer te maken zou je daarom de bodembedekkers half om half kunnen gebruiken zodat ze zelf kunnen kiezen waar ze het het prettigst vinden. Zorg ervoor dat dieren die buitenleven nooit in de volle zon staan en dat er altijd voldoende schaduw is. Schaduw kun je eventueel creëren door het ophangen van een wit laken.

Naast de bodembedekking kun je verkoeling bieden door gebruik te maken van koelstenen en icepods. Zorg er wel voor dat je die altijd op de bodem van het verblijf legt zodat de dieren niet onder de koelproducten terecht kunnen komen. Het gebruik van plastic flesjes is niet aan te raden omdat de dieren hieraan kunnen gaan knagen waardoor ze het plastic binnen kunnen krijgen en daarnaast hun verblijf vol water kan lopen. Zorg bij meerdere dieren altijd voor meerdere verkoelingsproducten.

Je kunt je huisdieren tijdens warme dagen beter zoveel mogelijk met rust laten. Zo hebben ze de minste inspanning en wordt de kans op oververhitting het kleinst.

Geef je dieren een beetje groenvoer uit de koelkast en maak het een licht vochtig voordat je het aan ze geeft. Een lekker fris tussendoortje!

Maak je huisdieren nooit nat, dit werkt juist averechts. Alleen bij konijnen is het licht vochtig maken van de oren met lauwwarm water toegestaan. Dek de oren naderhand niet af, maar laat ze aan de lucht drogen.

Als het voor jou te warm wordt op een bepaalde plek, dan geldt dat ook voor je huisdier. Merk je dat de dieren het ondanks jouw maatregelen toch te warm hebben? Verhuis ze dan tijdelijks naar een plek met een aangenamere temperatuur.

Heb je het idee dat jouw dier oververhit/in shock is geraakt? Bel dan in alle gevallen de dierenarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.