Rat

Ratten zijn slimme sociale knaagdieren die erg tam kunnen worden. Een goed aan mensen gewende rat zal graag bij u zitten en niet snel bijten. Huisvest ratten altijd met soortgenoten, want het zijn groepsdieren die onderlinge interactie nodig hebben. Denk er wel aan dat ze zich snel kunnen voortplanten. Ratten zijn nieuwsgierig en houden van aandacht, geeft ze daarom genoeg te doen.

Ratten zijn knaagdieren die behoren tot de familie van de muisachtigen. Ratten zijn intelligent, u kunt ze bijvoorbeeld zindelijk maken en leren op de schouder te blijven zitten. Ratten zijn in het algemeen vriendelijke dieren die de verzorger niet bijten. Ratten worden gemiddeld tussen de 21 en 29 cm lang. Mannetjes wegen gemiddeld tussen de 350 – 600 gram en de vrouwtjes tussen de 250 en 400 gram. Ratten worden gemiddeld 2 jaar oud.

 

Huisvesting:

Ratten zijn sociale dieren die gewend zijn in groepjes te leven. Ze wonen graag in een wat vochtige niet te warme omgeving. De rat moet gehouden worden met tenminste een soortgenoot. Zet geen mannetjes en vrouwtjes bij elkaar, de kans is groot dat het vrouwtje dan heel snel zwanger wordt.

Geadviseerde kooi: 80 x 40 cm en hoog 70 cm. Het liefst met verdieping.

Tegen verveling: zitplankjes, takken, wc rollen etc

Maar geen loopmolentje

 

Bodembedekker voor de kooi:

De gezondheid van uw Rat start bij de bodembedekker. De bodembedekker moet op de eerste plaats de urine goed absorberen, stofvrij zijn en ook belangrijk zacht en comfortabel zijn.

 

Goede bodembedekkers door Joris in volgorde aanbevolen:

  • Cotton N Card bedding
  • Kokos Bedding
  • Card N Card Bedding
  • Katoenbedding
  • Gemalen zachte strokorrel + zacht nestmateriaal
  • Zachte fijne kleine papierpellets + zacht nestmateriaal

Vergeet niet ook niet de volgende producten: Takken, Kokoshuisjes, Hamsterhuisjes, stenen etc. Maar gebruik geen materialen van zacht plastic. Kooi elke 2 weken volledig reinigen,ook alle accessoires.  Zeer belangrijk voor de hygiëne.

 

Food:

In de dierenspeciaalzaak is speciaal rattenvoer te koop. Ratten zijn van nature alleseters. U kunt ook geven kruiden, groenten (geen sla) , bloemen, stukjes ei, aardappel, brokje katten- en hondenvoer etc.

 

Een goed rantsoen:

  • Speciaal Rattenvoer van goede kwaliteit
  • Kruiden, groenten,bloemen, ei, aardappel etc
  • De gehele dag schoon drinkwater