Konijn

Konijnen behoren tot de familie van de haasachtigen en zijn geen knaagdieren. Het zijn actieve en slimme dieren die samen met een soortgenoot moeten leven, het zijn namelijk groepsdieren. Het is ontzettend leuk om te zien hoe ze bij elkaar liggen, samen rondrennen, spelen en elkaar wassen. Veel konijnen vinden het fijn om geaaid te worden, maar ze worden liever niet opgetild. 

Huisvesting

Zorg voor een ruim verblijf. Om gezond te blijven hebben ze naast de juiste voeding en leefomgeving ook veel beweging nodig.

Kies voor een konijnenhok waar ze zich goed in kunnen bewegen. Ze moeten kunnen rennen en spelen. Ook de hoogte is belangrijk, want ze moeten rechtop kunnen staan. Je kunt konijnen zowel binnen als buiten huisvesten. Als je je konijnen vanaf de zomer buitenzet kunnen ze altijd buiten blijven. Ze ontwikkelen dan vanzelf een wintervacht. Als je je konijnen van binnen naar buiten wilt overplaatsen, is het belangrijk om dat pas te doen als de buitentemperatuur overdag en s’nachts niet lager dan 15 graden is. 

Bodembedekking

De gezondheid van konijnen start bij de bodembedekker. De bodembedekker moet de urine goed absorberen en stofvrij, zacht, droog en comfortabel zijn. Konijnen doen hun behoefte vaak op een vaste plek in het verblijf. Op die plek kun je een speciaal konijnentoilet plaatsen. Zo hoef je alleen dat regelmatig te verschonen en het gehele verblijf maar af en toe(één keer per twee/drie weken). 

De bodembedekkers uit ons assortiment die wij aanraden voor konijnen:

  • Paper N Pellets, als volledige bedekking, voor in het toilet of als basis.
  • Cotton N Card, door de mix van verschillende materialen biedt het een zeer hoge vochtabsorptie. Tevens kun je hiermee ook een snuffel/graafbak maken. Als je konijnen hun behoefte niet op een vaste plek doen is dat door de verschillende materialen in deze bodembedekking minder goed zichtbaar.
  • Card N Card Mix, zacht voor de pootjes, ideaal voor langharige konijnen doordat het niet in de vacht blijft zitten.
  • Card N Card Bruin, stofvrij, fijn in combinatie met Paper N Pellets.
  • Exotic Kokos, te gebruiken als toplaag of bodem in de ren/het (buiten)verblijf, ideaal voor buiten, hoge absorptie.
  • Cotton N Cotton, voor binnengebruik, hoge vochtabsorptie, zeer comfortabel.
  • Cotton N Fibre, luchtig, minder stoffig dan houtvezel, comfortabel.

Voeding

Het belangrijkste onderdeel van het rantsoen van een konijn is hooi. Het zorgt voor een goede darmwerking. De darmen van een konijn moeten altijd in beweging blijven. Daarnaast zorgt het kauwen op hooi voor een natuurlijke slijtage van de tanden. Zorg ervoor dat je konijnen onbeperkt hooi kunnen eten.

Om ervoor te zorgen dat je konijnen alle nodige vitaminen en mineralen binnenkrijgen is het belangrijk om ze dagelijks een beetje hardvoer aan te bieden. Dit is er in gemengd en enkel voer. Om te voorkomen dat konijnen alleen de lekkere stukjes uit het voer halen kun je kiezen voor een enkele biksvoeding. 

Je kunt je konijnen ook af en toe wat groenvoer geven, maar wel met mate. Als een konijn dit nog niet gewend is dien je dit rustig op te bouwen. Omdat konijnen graag knagen kun je ze bijvoorbeeld wat takjes geven van de wilg of fruitbomen. 

Zorg altijd voor dagelijks vers water.