Kip

Kippen zijn gezellige, nieuwsgierige dieren die voor levendigheid zorgen in je tuin. Daarnaast geniet je een groot gedeelte van het het jaar van de eieren die ze leggen. Tegenwoordig is de kip een veel gehouden huisdier, veel mensen hebben wel een groepje door hun tuin scharrelen. Kippen zijn groepsdieren en moeten daarom in ieder geval met één soortgenoot samenleven. 

Huisvesting

Kippen moeten de ruimte hebben om lekker te kunnen scharrelen, dat doen ze namelijk een groot deel van de dag. Zorg voor een nachthok en een ruime ren. Hoe meer ruimte, des te beter. In het nachthok moet voor alle kippen de ruimte zijn om op stok te kunnen. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende ventilatie is. Kippen produceren in de nacht veel vocht dat eruit moet kunnen, anders kan dit schimmelvorming veroorzaken. Het hok mag niet tochten en het liefst ook niet in de volle zon staan. Een plek waar in de ochtend de zon is en in de middag schaduw is prima. Wel moeten ze altijd de schaduw kunnen opzoeken. 

Bodembedekking

De gezondheid van kippen start bij de bodembedekker. De bodembedekker moet vocht goed absorberen, stofvrij, droog en comfortabel zijn. Een nachthok van kippen wordt snel vochtig door het vocht dat ze in de nacht produceren. Een bodembedekker moet dit goed kunnen absorberen om daarmee schimmelvorming te voorkomen en het verblijf droog te houden. 

De bodembedekkers uit ons assortiment die wij aanraden voor kippen:

  • Exotic Kokos, uitstekende absorptie, geen schimmelvorming. Het hok blijft langdurig schoon en droog. Ontlasting valt tussen de kokos waardoor de bovenlaag schoon blijft. Dit zorgt ook voor schone eieren.
  • Cotton N Card, door de mix van verschillende materialen erg leuk om een scharrelbak mee te maken. Ideaal als je niet de mogelijkheid hebt om kippen los in de tuin te laten scharrelen of om ze een nieuwe uitdaging te bieden.

Voeding

De basisvoeding van kippen bestaat uit een legkorrel of -meel, aangevuld met gemengd graan, groenvoer en (gedroogde) insecten. De korrel of het meel kunnen het beste aangeboden worden in een hangende silo. Van het graan kun je dagelijks wat handjes door de ren strooien. Kippen lusten best veel. Als je iets over hebt uit de keuken zoals pasta, rijst of groente dan kun je dat aan je kippen geven. Let er wel op dat het geen saus of zout bevat. Zo hoef je zelden iets weg te gooien en hebben je kippen een lekker tussendoortje. 

Zorg altijd voor dagelijks vers water.