Hamster

Hamsters zijn kleine knaagdieren die in Nederland veel als huisdier gehouden worden. Ze zijn vooral ’s nachts en in de schemering actief. Het zijn solitaire dieren die het liefst alleen leven. Enkele soorten, zoals de Campbelli en Roborovski hamster, kunnen wel in groepjes leven. Ze zijn redelijk gemakkelijk tam te maken, maar kunnen, vooral als ze jong zijn, erg snel zijn. 

Huisvesting

Een geschikt verblijf voor een hamster heeft ongeveer de volgende maten: 80 x 40 cm (dwerghamster) of 100 x 40 cm (Syrische Hamster), maar groter mag natuurlijk altijd. Een diepe onderbak is heel belangrijk, 20 cm diepte is minimaal, zodat de dieren zichzelf lekker kunnen ingraven en tunnels kunnen maken. Gebruik bij voorkeur een hok zonder tralies zoals een aquarium of terrarium. Zorg voor voldoende knaag- en speelmateriaal. Ook een aantal huisjes waar ze zich in terug kunnen trekken vinden ze erg prettig.

Bodembedekking

De gezondheid van hamsters start bij de bodembedekker. De bodembedekker moet de urine goed absorberen, stofvrij, zacht en comfortabel zijn. Hamsters houden van een dikke laag bodembekking in hun verblijf om lekker in te graven en er nestjes in te maken. Je kunt gebruik maken van meerdere soorten bodembedekking in het verblijf voor extra beleving en een natuurlijke uitstraling. 

De bodembedekkers uit ons assortiment die wij aanraden voor hamsters:

  • Cotton N Cotton, hoge vochtabsorptie, ideaal voor het graven van gangen, lekker zacht, nagenoeg stofvrij.
  • Cotton N Fibre, luchtig waardoor gangen en nesten beter intact blijven, minder stoffig dan houtvezel, zacht. 
  • Paper N Pellets, als volledige bedekking of als basislaagje op de bodem voor extra absorptie.
  • Exotic Kokos, te gebruiken als nestmateriaal en extra aankleding van het verblijf, zorgt voor een natuurlijke uitstraling, zeer hoge absorptie.
  • Exotic Birds N Rodents, als volledige bedekking of als basislaagje op de bodem voor extra absorptie, zacht voor de pootjes, stofvrij.
  • Exotic N Colours, veilig nestmateriaal met verschillende kleurtjes.
  • Natural N Alder, als extra aankleding in het verblijf, zachter dan beukensnippers, goede absorptie.

Voeding

Hamsters houden van een voeding die rijk is aan zaden, peulvruchten en dierlijke eiwitten. Het liefst zo fijn mogelijk. Dit kun je aanvullen met af en toe wat groente en fruit. Doordat hamsters ‘hamsteren’ is hun voerbakje vaak al snel leeg. Ze stoppen hun wangen vol met voer en brengen het naar een opslagplaats ergens in het verblijf. Controleer daarom eerst of er niet ergens nog veel voer ligt voordat je nieuw geeft. Voor het natuurlijk slijten van de tanden kun je ze laten knagen op wilgen- of fruitboomtakjes. 

Tip: Als extra uitdaging kun je het voer ook in de bodembekking verstoppen. Zo moeten ze er meer moeite voor doen en het stimuleert het natuurlijke gedrag.

Zorg altijd dagelijks voor vers water.