Gerbil

Er zijn tientallen soorten gerbils, kleine knaagdieren die van nature bewoners van steppen en (half) woestijnen van Afrika en Azië zijn. Ze behoren tot de familie Gerbillinae. De Mongoolse gerbil is veruit de bekendste gerbilsoort en wordt het vaakst als gezelschapsdier gehouden. De gerbil heeft een lange behaarde staart met aan het uiteinde een pluimpje. Gerbils zijn nieuwsgierig, intelligent en zeer vriendelijk van aard. Het zijn sociale en actieve dieren en dienen te leven met meerdere soortgenoten. 

Huisvesting

Een geschikt verblijf voor de gerbil is een glazen of plastic bak die van boven goed af te sluiten is en heeft ongeveer de volgende maten: 80 x 50 cm of 90 x 40 cm. Verblijven met tralies zijn minder geschikt omdat de dieren met hun graafwerkzaamheden veel van de bodembedekker dan buiten de kooi morsen.

Bodembedekking

De gezondheid van gerbils start bij de bodembedekker. De bodembedekker moet de urine goed absorberen, stofvrij, zacht en comfortabel zijn. Gerbils zijn dol op het graven van gangen en het maken van nesten. Zorg daarom voor een dikke laag van tenminste 20 cm bodembedekking in het verblijf. Je kunt ervoor kiezen om meerdere lagen te maken met verschillende soorten bodembedekking. 

De bodembedekkers uit ons assortiment die wij aanraden voor gerbils:

  • Cotton N Cotton, hoge vochtabsorptie, ideaal voor het graven van gangen, lekker zacht, nagenoeg stofvrij.
  • Cotton N Fibre, luchtig waardoor gangen en nesten beter intact blijven, minder stoffig dan houtvezel, zacht. 
  • Paper N Pellets, als basislaagje op de bodem voor extra absorptie.
  • Exotic Kokos, te gebruiken als nestmateriaal, toplaag en extra aankleding van het verblijf, zorgt voor een natuurlijke uitstraling, zeer hoge absorptie.
  • Exotic Birds N Rodents, als basislaagje op de bodem voor extra absorptie, zacht voor de pootjes, stofvrij.
  • Exotic N Colours, veilig nestmateriaal met verschillende kleurtjes.
  • Natural N Alder, als extra aankleding in het verblijf, zachter dan beukensnippers, goede absorptie.

Voeding

Gerbils eten van nature plantaardig voedsel, zoals zaden, granen en andere delen van planten, maar ook insecten zoals gedroogde meelwormen. Kies als basismaaltijd een compleet voer dat speciaal voor gerbils is gemaakt. Geef niet teveel, meestal is ongeveer 15 gram per gerbil per dag voldoende. Ook voldoende hooi is belangrijk voor de vezel vertering, aangevuld met droge kruiden, groenten en bloemen.