Cavia

Cavia’s zijn gezellige knaagdieren die goed tam kunnen worden en zelden bijten. Hun verzorging is niet moeilijk, wel is het belangrijk om te zorgen voor de juiste voeding en voldoende knaagmateriaal. Cavia’s hebben gezelschap nodig van andere cavia’s, houdt ze daarom niet in hun eentje. Geef uw cavia’s voldoende ruimte, beweging is belangrijk voor hun gezondheid.

De cavia is een knaagdier dat veel als huisdier gehouden wordt. Cavia’s hebben een langwerpig, wat plomp lichaam met korte pootjes en kleine oortjes en hebben geen staart. Ze planten zich snel voort. Een volwassen cavia kan dertig centimeter lang worden en weegt rond 1 kg. Een zeug (vrouwtje) weeg vaak wat minder dan een beertje (mannetje)

Cavia’s zijn echte planteneters en hebben een knaagdierengebit met doorgroeiende tanden en kiezen. Er moet extra aandacht besteed worden aan de vitaminen C  in het voer. De gemiddelde levensverwachting van een cavia ligt tussen vier en acht jaar. Bij ver doorgefokte cavia’s ligt dit gemiddelde iets hoger.

 

Huisvesting:

Cavia’s zijn groepsdieren, dus kunnen het best samen gehuisvest worden.

Een geschikt hok voor twee cavia’s heeft ongeveer de volgende maten: 120 x 50 cm Hoogte ongeveer 50 cm. Cavia’s kunnen niet goed klimmen of hoogspringen.

Verder nodig ruif voor het hooi, drinkfles,voerbak,knaagmateriaal, stofvrije bodembedekker, anti parasiet/ anti schurft, slaaphuis en speelgoed.

 

Bodembedekker voor de kooi:

De gezondheid van uw Cavia start bij de bodembedekker. De bodembedekker moet op de eerste plaats de urine goed absorberen, stofvrij zijn en ook belangrijk zacht en comfortabel zijn. Harde bodembedekkers bevelen wij niet echt aan vanwege oog- en huidirritaties en problemen met de voetzool. Ook kan de cavia van een losse bewerkbare bodembedekker zijn eigen leefomgeving creëren en onderhouden. Een goede bodembedekker kan ook helpen tegen verveling.

 

Goede bodembedekkers door Joris in volgorde aanbevolen:

 

Food:

Hooi:

Een belangrijk onderdeel van het rantsoen van een cavia is Hooi. Of een cavia nu ziek of gezond is, alles staat en valt met voldoende kwalitatief goed voer in de kooi. Let op! Hooi moet altijd in de kooi aanwezig zijn.

Cavia droogvoer:

Een cavia kan niet zelf vitaminnen C aanmaken en daarom is een kwalitatief goed droogvoer speciaal voor cavia belangrijk. Het beste is een biks korrel. Let op! Een cavia dient altijd voldoende voer in zijn kooi te hebben. 20 gram van het droogvoer per cavia per dag is voldoende, geef niet meer.

Een goed rantsoen:
  • Hooi van goede kwaliteit
  • Kruiden en bloemen
  • Bladgroenten
  • Caviavoer plus vitaminen C
  • De gehele dag schoon drinkwater

Cavia’s ontwikkelen vroeg in hun leven een voorkeur voor bepaalde soorten voedsel en weigeren later soms voedsel dat ze niet kennen, het is daarom handig hen op jonge leeftijd aan meerdere soorten voer te laten wennen.

 

Checklijst van Joris voor de Cavia:

Ruime caviakooi
Hooi + ruif
Caviavoer + vitaminnen C
Kruiden, groenten en bloemen
Drinkflesje
Voerbak
Knaagmateriaal (takken etc)
Stofvrije en gezonde bodembedekker
Transportbox
Borstel en kam
Nagelschaar
Speelgoed

Joris no Smell vecht voor betere levensomstandigheden samen met drdknaagdierwinkel (Veel informatie komt bij hun vandaan), Konino, Bunny Bunch, Gooise Dierensuper en nog vele andere clubs die het beste willen voor uw huisdier.

Zij willen niet alleen verkopen, nee zij willen de juiste, de noodzakelijke en verantwoorde benodigdheden aan u verkopen.