Cavia

Cavia’s zijn leuke, vrolijke knaagdieren die vrij makkelijk als huisdier te houden zijn. Het zijn groepsdieren en ze leven daarom graag samen met één of meerdere soortgenoten. Om ze goed tam te krijgen is het belangrijk om ze van jongs af aan veel in handen te hebben. Zo wennen ze aan jouw stem en geur en kunnen ze die herkennen. Ze maken dan al snel vrolijke geluidjes als ze je horen.

Huisvesting

De algemene maten voor een caviaverblijf zijn 100×50 cm voor twee cavia’s en 30 cm meer voor iedere extra cavia. Hierbij geldt altijd, hoe groter hoe beter. Het is belangrijk dat ze vrij kunnen rennen en spelen.

Cavia’s houden van warmte, maar het is niet goed voor ze om in de volle zon te zitten. Plaats ze daarom niet achter glas of op een plek waar het altijd zonnig is. Het hok moet vrij zijn van tocht en vocht. Je kunt je cavia’s binnen en buiten huisvesten, maar houd er rekening mee dat je ze, indien ze buiten gehouden worden, voor de winter naar binnen zet. Voor een goede temperatuur geldt, als jij het koud vindt zonder jas, is het voor een cavia ook koud.

Bodembedekking

De gezondheid van cavia’s start bij een goede bodembedekking. De bodembedekker moet de urine goed absorberen, stofvrij, zacht en comfortabel zijn. Een cavia doet zijn behoefte vaak niet op dezelfde plaats en is niet echt zindelijk te maken. Wel is het zo dat ze het vaak doen op de plek waar ze eten. Zo kun je daarom onder de hooi-/groenteruif een toiletje neerzetten om de meeste ontlasting op te vangen.

De bodembedekkers uit ons assortiment die wij aanraden voor cavia’s:

  • Paper N Pellets, als volledige bedekking, voor in het toilet of als basis.
  • Cotton N Card, door de mix van verschillende materialen biedt het een zeer hoge vochtabsorptie.
  • Card N Card Mix, zacht voor de pootjes, ideaal voor langharige cavia’s.
  • Card N Card Bruin, stofvrij, fijn in combinatie met Paper N Pellets.
  • Exotic Kokos, te gebruiken als toplaag, ideaal voor buiten, hoge absorptie.

Voeding

Cavia’s zijn echte planteneters en hebben een gebit met doorgroeiende tanden en kiezen. Een cavia moet elke dag groenvoer kunnen eten. Denk hierbij aan groente, kruiden en gras. Ook fruit lusten ze graag, maar dit hoef je niet dagelijks te geven. Let op: een cavia die geen groenvoer gewend is moet dit langzaam leren eten. Begin daarom met kleine porties. Teveel in één keer kan zorgen voor darmproblemen.

Het eten van hooi is ook erg belangrijk. Het zorgt voor een natuurlijke slijtage van de tanden en een goede darmwerking. Zorg ervoor dat dit daarom altijd beschikbaar is.

Een cavia kan zelf geen vitamine c aanmaken. Het is belangrijk dat ze dit uit hun voeding kunnen halen. Speciaal caviavoer bevat voldoende vitamine c. Je kunt eventueel ook speciale vitamine c tabletjes geven zodat je zeker weet dat ze voldoende binnenkrijgen.

Naast de voeding is het natuurlijk van belang dat er altijd vers water beschikbaar is.