Bloedluis

Heerlijk die warmere dagen, maar ook de tijd waarin de bloedluizen weer actief worden. Bloedluizen houden zich schuil in de naden en kieren van het kippenhok en worden in de avond pas actief. Dan gaan ze op weg naar jouw kippen om zich te voeden met hun bloed. Doordat de luizen zich overdag niet of nauwelijks laten zien, heb je vaak niet snel door dat er bloedluizen in het hok zitten. Dit komt pas aan het licht bij sterfte of het versuffen van je kippen. Soms zie je je kippen wel krabben of worden hun lellen en kam wat bleker, maar omdat een kip een prooidier is en daardoor niet snel laat zien dat hij ziek is, ben je vaak al te laat met ingrijpen. Het is daarom verstandig om preventief maatregelen te nemen. 

Hokwit

Hokwit is een gemalen krijt dat goed vocht absorbeert en desinfecterend werkt. Door het te mengen met water tot verfdikte kun je er de naden en kieren van je hok mee dichtsmeren. Zo kunnen de bloedluizen zich hier niet in verstoppen en er ook geen nieuwe eitjes leggen. Kijk regelmatig of de kieren nog goed dichtzitten en breng waar nodig een nieuwe laag aan. 

Vaseline

Veel kippen slapen ’s nachts op stok. De luizen kruipen gemakkelijk via de zitstok op de kip. Door de uiteindes in te smeren met vaseline blijven de luizen daarin vastzitten en kunnen zo niet bij je kippen komen. 

Tabakstro

Tabakstelen of tabakstro geven een sterke geur af waar luizen en bloedluizen niet van houden. Hierdoor blijven de parasieten eerder op afstand. Strooi wat tabakstro over de bodembedekking en in de legnesten. Je kunt dit bij iedere verschoonbeurt vervangen. 

Kruiden

Ook kruiden kunnen een sterke geur afgeven wat ervoor zorgt dat het verblijf en de kippen minder aantrekkelijk worden voor de bloedluizen. Door wat gedroogde kruiden over de bodembedekking te strooien wordt de geur door het hok verspreidt. Zodra de kippen ermee in aanraking komen, komt de geur ook op hun veren. Denk hierbij aan: lavendel, heermoes, basilicum, afrikaan, knoflook, eucalyptus en oregano. 

Er zijn ook verschillende supplementen op kruidenbasis verkrijgbaar voor door het voer of het water om hiermee de kip onaantrekkelijk te maken. Daarnaast bestaan er ook poeders om over het verenkleed te strooien.

Onkruidbrander

Bloedluizen zijn zeer sterk en hardnekkig. Als ze eenmaal in het kippenhok zitten is het lastig om er weer vanaf te komen. Mocht je het niet prettig vinden om vergif te gebruiken of als je dit zo lang mogelijk wilt uitstellen, dan kun je een onkruidbrander gebruiken. Met de kleine vlam van een onkruidbrander kun je gemakkelijk langs de kieren en naden bewegen. Bij de aanwezigheid van bloedluizen in het hok, hoor je ze dan kapot knappen. Het is belangrijk om de onkruidbrander met snelle bewegingen door het hok te halen zodat er geen brand kan ontstaan. Haal van te voren het hok helemaal leeg en neem het af met een sopje. Bij een uitbraak dien je dit meerdere keren te herhalen. 

Het is belangrijk om de kippen en het hok ook te behandelen in tijden dat de bloedluizen niet actief zijn. Hiermee verklein je de kans op een uitbraak als de temperatuur stijgt. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.